EMDR

Als psychische trauma’s niet goed verwerkt worden, kunnen er blijvende klachten ontstaan. Zo kun je last krijgen van angst en paniek door onder andere herbelevingen en flashbacks die aanwezig zijn bij bijvoorbeeld een posttraumatische stress-stoornis. Ook kunnen nervositeit, schrikachtigheid en op den duur zelfs lichamelijke klachten aanwezig zijn. Niet alleen acute trauma’s, maar ook een onvolledige rouwverwerking kan deze problemen met zich meebrengen. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) therapie kan jou hier bij helpen. EMDR is een kortdurende therapie vorm die er voor zorgt dat je de traumatische gebeurtenissen een plek kan geven.

In 1979 is Francine Shapiro begonnen met het ontwikkelen van deze methode, nadat ze er tijdens een wandeling achter kwam dat het snel bewegen van de ogen haar stress verminderde. Na deze aanname is ze tien jaar bezig geweest met het uitvoeren van verschillende onderzoeken met vrijwilligers en trauma patiënten. Uiteindelijk is de EMDR therapie voor het eerst in 1989 beschreven. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat EMDR een zeer effectieve therapievorm is. Bij een trauma dat ontstaan is door een eenmalige gebeurtenis, kan het zijn dat mensen na een paar sessies al verbetering merken. Voor mensen die last hebben van een langdurig trauma, kan een langere behandeling nodig zijn.

Maar wat gebeurt er in de hersenen tijdens de sessies? Het levendig ophalen van de herinnering kost behoorlijk veel geheugencapaciteit. Wanneer je de focus in de tussentijd op iets anders moet leggen zoals bijvoorbeeld het snel volgen van de vinger van de therapeut, knipperende beelden bekijken of piepjes volgen, gebruik je ook veel van deze geheugencapaciteit. Doordat je werkgeheugen continue de strijd aan gaat tussen aan de ene kant de nare herinnering en aan de andere kant de afleidende stimulus, ontstaat er weinig ruimte voor de levendigheid en intensiteit van de herinnering. Dit zorgt ervoor dat er een andere lading gegeven kan worden aan het trauma. Drs. Liselotte Visser maakt tijdens de behandeling gebruik van piepjes. Zo kun je ontspannen zitten met een koptelefoon op en hoef je niet intensief naar een scherm te staren.

Tijdens de behandelingen valt de emotionele lading van het trauma weg en verliest deze zijn kracht. Ook de herinnering zelf kan vervagen, je zult deze misschien niet meer volledig herinneren. Als laatste kan je tijdens de behandelingen ook nieuwe informatie krijgen over de gebeurtenis, waardoor deze als minder gevaarlijk of traumatisch onthouden kan worden. Dit zijn een aantal van de mogelijke effecten van de EMDR therapie. Na de behandeling kun je zonder spanning en angst terugdenken aan de traumatische gebeurtenis.

Vorige Behandeling Volgende Behandeling