Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een van de meest voorkomende behandelingen. Cognitieve gedragstherapie geeft je meer inzicht in je onbewuste emoties en drijfveren bij een probleem. Jouw eigen gedachten, fantasieën, herinneringen, opvattingen en gedragingen staan centraal tijdens de behandeling. Cognitieve gedragstherapie wordt vooral gebruikt bij problemen zoals depressies, dwangstoornissen, angst, verslaving, fobie, eetproblemen en posttraumatische stress. Daarnaast kan het ook worden toegepast als relatietherapie.
Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie die in de jaren zestig is ontwikkeld door dr. Aaron T. Beck. Nadat hij jaren als psychoanalist aan het werk is geweest, is hij begonnen met het ontwerpen en uitvoeren van een aantal experimenten om de ideeën die er waren over depressies te testen. Hij verwachtte dat zijn onderzoek deze ideeën zou valideren, maar dit bleek niet het geval. Hij is naar andere manieren gaan zoeken om depressie te conceptualiseren. Hij kwam erachter dat patiënten spontane, automatische, negatieve gedachten hebben. Tijdens de therapie sessies merkte hij dat de patiënten steeds realistischer konden denken waardoor ze zich emotioneel beter gingen voelen en zich functioneler gingen gedragen.
Samen met jouw psycholoog ga je erachter komen wat je ‘foute’ denkgewoontes zijn, die je vervolgens door training en verschillende huiswerkopdrachten gaat aanpakken. Zo kom je gaandeweg tot nieuw, positiever gedrag. Het probleem zal eerst concreet in kaart worden gebracht, waarna er een haalbaar doel wordt opgesteld. Daarna zal de therapie, die uit concreet gestructureerde sessies bestaat, van start gaat. Waarna je al snel een positief effect op je negatieve gedachten gaat merken.